Publisert

Hekta på søle, spenning og Honda

På spansk og italiensk betyr Enduro utholdenhet. Det er også en spesielt krevende motorsykkelsport. Både fysisk og mentalt. På en Honda CRF250R utfordrer Enduro-fører Kjetil Gundersen disse fysiske og mentale grensene.

 

NM-helt og ulykkesfugl

Mental styrke, ydmykhet, målrettethet – dette er noen av ferdighetene som beskriver Kjetil Gundersen (31). Han utmerket seg i sporten allerede som 16-åring, da han ble tidenes yngste norgesmester i motocross og vant tre NM-titler i én og samme sesong. Så ble han satt ut av en skulderskade. I dag er han 30 år og fullt tilbake etter ti år med 14 operasjoner, trening og rehabilitering.

– Det var da jeg fikk tilbud om å trene meg opp på en sykkel fra Honda, at oppturen startet, forteller Kjetil.

– Med sykkelen i boks bestemte jeg meg for å prøve å småkjøre litt igjen siden jeg hadde blitt så mye bedre i kroppen. Etter hvert løsnet det skikkelig.
 

– Her hører jeg hjemme!

Kjetil deltok i sitt første Enduro-VM i 2012. Der vant han den første etappen i den første runden og fikk en skikkelig opptur allerede i startgropa.
– Jeg ante jo ikke hva jeg kom til. Da jeg vant den første etappen gikk det opp for meg: Her hører jeg hjemme! Det var gøy, forteller Kjetil.
Kjetil gjorde det skarpt i Enduro-VM i 2015, til tross for en plagsom albuskade. Dessuten ble han norgesmester i Enduro for tredje gang i fjor og kom på en fjerdeplass i verdens største Enduro-løp «Gotland Grand National».
 

– Neste år går jeg for gull på Gotland. Da skal jeg være skadefri, forsikrer Kjetil.

 
Enduro kjører Kjetil GundersenPå en Honda CRF250R utfordrer Enduro-fører Kjetil Gundersen både fysiske og mentale grensene i en svært krevende sport.

En sykkel å stole på

Enduro er en krevende øvelse for både sykkel og fører. Kjøring i opptil åtte timer er ikke uvanlig for Kjetil. I skog og mark, på stier og noen ganger i krevende terreng, til og med om natten. Den som kjører fortest innenfor oppsatt tid vinner.
­– Det sier seg selv at jeg må kunne stole på utstyret, sier Kjetil.
– Honda er kvalitet og går ikke i stykker. I Enduro-løp som kan vare hele dagen og i opptil 130 km/t, er det viktig at jeg kan konsentrere meg helt om mine egne prestasjoner og at alt rundt meg går på skinner.
 

Enduro er ikke et sjansespill

Den amerikanske racerbilsjåføren Ricky Carmichael var Kjetils store forbilde under oppveksten. I dag er det hans egen far som troner øverst på pallen.
– Pappa har alltid stått på og gjort så godt han kan for meg. Han har en genuin interesse for motorsporten og vet alt om motorsykler. Foreldrene mine har ofret alt for både broren min og meg, slik at vi har kunnet drive med det vi liker.
– Hva er det som får motorsportutøvere til å reise seg igjen og igjen etter skader som ville satt ut andre for godt?
– Det må være en eller annen form for kortslutning …, smiler Kjetil.
– Man blir jo hekta. Jo eldre jeg blir, jo morsommere er det. Også blir man jo smartere med alderen – det blir færre skader, man gjør ikke så mange dumme ting. Enduro er ikke et sjansespill, legger han til.
 

Fikk sin første motorsykkel som treåring

Kjetils foreldre drev crossbutikk og var aktive pådrivere for både Kjetil og storebroren i motorsport. Begge kjørte internasjonale løp allerede som tenåringer, og begge har hevdet seg i verdenstoppen.
Også Kjetils samboer kjører Enduro-løp. I dag bor de på Aurskog på Romerike, nær naturen og nær treningsbanene i Sverige. Tvers over gata har de bygget en egen trailbane i skogen, og flere bønder lar dem kjøre på jordene sine. For Kjetil Gundersen handler det meste om Enduro.

– Jeg har det som plommen i egget. Mitt råd til andre som vil inn i sporten, er ikke å gi opp.

Mange muligheter dukker opp på veien om man bare står på. Alt er mulig, avslutter Kjetil, som legger til at Honda har flere spreke sykler for den som vil leke seg litt i terrenget og få en liten smak av Enduro.
 


Meritter – Kjetil Gundersen, (født 16. mars 1985)

2000: Jr. norgesmester i motocross 125 kubikk
2001: Jr. norgesmester i motocross 125 kubikk
2001: Norgesmester i motocross 125 kubikk, åpen
2001: Norgesmester i motocross 250/500 kubikk, åpen
2004: Norgesmester i radiostyrt bil 1/12 track
2006: Førsteplass jr. i verdens største Enduro-løp, Gotland Grand National, Sverige
2008: Andreplass sr. i Gotland Grand National, Sverige
2010: Norgesmester i motocross MX2 2010
2011: Førsteplass i Stångebroslaget – Enduro, Sverige
2012: Førsteplass i NM i Enduro 2012: Andreplass i EM i Enduro, Estland
2012: Førsteplass i 3 SM-runder, Sverige
2012: Førsteplass i Stångebroslaget – Enduro, Sverige
2012: Tre etappeseiere i Enduro VM, Sverige
2014: Førsteplass i NM i Enduro
2014: Åttendeplass i VM i Enduro, Finland
2014: Førsteplass i Ränneslättsloppet, Sverige
2014: Tiendeplass i Novemberkåsan , Sverige
2015: Førsteplass i NM i Enduro
2015: Tiendeplass i VM i Enduro, Portugal
2015: Fjerdeplass i Gotland Grand National 2015