Publisert

Hvilken båt passer best til deg?

Båten over alle båter kommer ikke av seg selv. Her får du et par vink og muligheter.

Du har lusket rundt i marinaen, snakket med naboen, venner og andre båtfolk, søkt og lett på nettet. Endelig har du funnet båten over alle båter. Men hvordan kan du være helt sikker på at den båten du har valgt passer akkurat deg?

Morten Pettersen hos båtimportøren AS Kellox er opptatt av å kartlegge kundenes behov før han kan gi gode råd om båtkjøp.

– Behovsanalyse er det viktigste du gjør før du kjøper båt. Hvor mange skal det være i båten? Er det en fiskebåt eller turbåt? Trenger du en robåt, turbåt, liten eller stor båt?

Velg stor nok motor

Og det er nettopp dette punktet Pettersen vet mange glemmer.

– Det som ofte skjer er at kundene går inn i butikken og ser en fin båt. Hvis da selgeren glemmer å spørre hvilke behov man har, kan man ende opp med feil båt.

En annen typisk tabbe man kan gjøre, er å velge for liten motor til båten.

– Dette er forståelig nok et prisspørsmål, men det mange ikke er klar over, er at med for liten motor blir gjennomsnittlig drivstofforbruk høyere enn om man velger en større motor. Hvis du reduserer farten fra full gass til ¾ fart, reduserer du forbruket med 50 prosent. Da lønner det seg å velge en større motor og ikke kjøre med full fart.

Ta deg tid til en grundig behovsanalyse

Pettersen har inntrykk av at 80 % av kundene har gjort seg opp en mening om hvilken båt de skal ha før de kommer til butikken.

– De fleste har vært nett og ringa inn noen båter. Det er også da behovsanalysen kan glippe. I tillegg til nettet, så har mange hatt en båt før, de har naboer, venner og bekjente som de har hentet mye informasjon fra. Det er ikke sikkert man har stilt seg selv spørsmålet: hvilke behov har jeg?

Og det hender kunder angrer på kjøpet de har gjort.

– Når du har hentet båten, har du alltid kvaler de første tre dagene. Gjorde jeg det riktige? Den tvilen kjenner de fleste igjen fra kjøp av hus, bil, båt og til og med kjole, men heldigvis går det stort sett over, forsikrer Pettersen.

For å gjøre jakten på drømmebåten litt enklere, har vi laget en liste over noen av Kellox sine båter. Kanskje finner du båten du er på jakt etter her?

Silver Shark 580 BR

Fakta: Aluminiumsskrog. Glassfiber innerliner. 7 passasjerer, lengde 5,8 m og bredde 2,25 m. 130-liters tank.

Hestekrefter: Anbefalt motor Honda BF80-115 hk

Prisklasse: Fra kr. 330 000,-

Passer for hvem: Gode trappetrinn, solide rekker og håndtak gjør at denne båten passer de aller fleste. Det ergonomiske førersetet gjør at sjåføren sitter godt. Båten er designet slik at også de som sitter på akterbenken er beskyttet mot vinden. Båten er designet for å beskytte passasjerene mot vind, vannsprut og støy. Dermed passer båten både for barnefamilier, godt voksne og de som ønsker komfort og et skrog som tåler mye.

Silver Shark 580 BR

Silver 640 BR                    

Fakta: Aluminiumsskrog. Glassfiber innerliner. 8 passasjerer. Lengde 6,4 m og bredde 2,25 m. 140-liters tank.

Hestekrefter: Anbefalt motor Honda BF115 -175 hk

Prisklasse: Fra kr. 400 000,-

Passer for hvem: Båten er et resultat av Silvers fokus på godt design. Det nye skroget ligger stabilt selv i høy sjø. Det romslige baksetet kan enkelt forvandles til en integrert solseng, og kalesjen holder deg tørr uansett vær. Båten har mange tilpasningsmuligheter for deg som vil ha en tilnærmet skreddersydd båt. Passer for deg som vil ha en stabil og trygg båt med mye utstyr og plass til hele familien eller hele vennegjengen.

Silver Eagle 640 BR

AMT 200 BR

Fakta: Lengde 6 m, bredde 2,35 m. 7 passasjerer.

Hestekrefter: Anbefalt motor Honda BF 150

Prisklasse: Fra kr. 370 000,-

Passer for hvem: En bowrider er konstruert for å utnytte plassen i hele båten, og dette er trolig markedets beste bowrider i sin klasse. Egner seg godt langs kysten med et komfortabelt sitteområde i baugen. Rikelig med oppbevaringsplasser og stort utvalg av ekstrautstyr. Båten passer perfekt til dagsturer og fisketurer for hele familien.

AMT 200 BR

AMT 200 DC

Fakta: Lengde 6 m, bredde 2,35 m. 7 passasjerer.

Hestekrefter: Honda BF 150

Prisklasse: Fra kr. 420 000,-

Passer for hvem: Denne båten passer både til hyggelige dagsturer og fisketurer samtidig som den har en hyggelig kabin med soveplass til to personer. Komfortable, gode sitteplasser samt godt med oppbevaring gjør at båten passer hele familien.

AMT 200 BR

AMT 230 BR

Fakta: Lengde 6,8 m, bredde 2,6 m. 7/8 passasjerer.

Hestekrefter: Honda BF 250

Prisklasse: Fra kr 465 000,-

Passer for hvem: Dette er bowriderversjonen av den populære søstermodellen AMT 230 DC. Båten er en av markedets mest stabile i sin klasse. Den er romslig, enkel å gå om bord i og har god lagringsplass. Dette er båten for de aller fleste, og spesielt de som ønsker en båt som ligger stabilt og godt i vannet.

AMT 230 BR

AMT 230 DC

Fakta: Lengde 6.8 m, bredde 2.6 m, 8 passasjerer.

Hestekrefter: Honda BF 250fa

Prisklasse: fra kr. 565 000,-

Passer for hvem: Dette er en såkalt ”big-size” daycruiser og flaggskipet til AMT. Båten har et nytt og eksklusivt design. Båten er ekstra romslig og har en stor U-formet sofa som enkelt kan forvandles til både solseng og ekstraseng. Den ligger stabilt i vannet, og alt fra kalesje til fendere er designet for enkel og lettvint håndtering. Passer for deg som setter pris på komfort, forutsigbarhet og trygg kjøring.

AMT 230 DC

Terhi 400

Fakta: Lengde 4 m, bredde 1,5 m. 4 passasjerer.

Hestekrefter: Honda BF 10

Prisklasse: Fra kr. 36.500,-

Passer for hvem: Denne båten kan du både ro og kjøre i plan. Terhi 400 er en universalbåt som dekker alle behov. Du får den enkelt opp i plan samtidig som den er stabil å ro taket være skrogets fasong. Passer perfekt som en rimelig hyttebåt, til fisketurer og korte badeturer.

Terhi 400

Finn flere båttyper og båtmotorer HER

Relaterte
artikler

Finn båten som passer deg

Hva er riktig båt for deg? Om din båtdrøm er å sove i båten, dra på fiske eller kanskje en romantisk rotur, finner du gode alternativer her.