Publisert

– Hvis båten stopper, stopper alt

 KUNDE: KLEIVA FISKEFARM, ENGENES

Hos Kleiva Fiskefarm i Engenes utenfor Harstad, er båten mer enn et fremkomstmiddel. Den brukes som en traktor og må dermed også tåle både røft vær og hardt arbeid.

Bjarne Dragland er en av lederne ute på et av oppdrettsanleggene, og han har sverget til Honda-motorer de siste 2-3 årene.

– Vi kjørte en konkurrent i mange år før Honda, men vi opplevde at de ikke klarte å følge utviklingen vi har behov for. Da vi økte fra 115 hk til 150 hk, ble det for mye tull. Honda viser seg å virkelig leve opp til forventningene.

Kleiva Fiskefarm produserer laks, primært for eksport og ble startet i 1986. De er helt avhengige av at båten fungerer for at anlegget skal fungere.

– Våre båter må tåle tøff bruk. Det blir mye dytting og sleping og tung belastning på motorene. I tillegg kan været være veldig røft her oppe, og om vinteren må båtene ut uansett. Selv i 10-15 minus opplever jeg at Honda-motorene fungerer uten problemer. Jeg vil anslå at vi kjører motorene våre rundt 1000 timer hvert år, forteller Dragland.

Det blir mye dytting,
sleping og tung
belastning på motorene.

Bjarne Dragland, Kleiva Fiskefarm, Engenes

Honda-motorene tåler jobben som arbeidshest

Etter at de gikk over til Honda, har de fortsatt ikke hatt behov for å erstatte motorene de kjøpte. Dette tyder på at Honda-motorene tåler jobben som arbeidshest i flere tusen timer før de må skiftes ut. Kleiva Fiskefarm samarbeider med Harstad Marina, og de slipper alt de har i hendene når oppdretterne ringer.

– Vi gjør mye selv på motorene, men når det er småting, opplever jeg at vi får rask og god service av Harstad Marina. Vi er avhengige av å få motorene raskt på jobb igjen, og det viser de veldig forståelse for, sier Dragland.

I tillegg til lakseoppdrett, har fiskefarmen også åtte utleiebåter til turister. De er også utstyrt med Honda-motorer.

– Det er klart at utleiebåtene må tåle mye. Hit kommer det folk som aldri har vært på sjøen før. Vi har sett mye rart, men alt tyder på at Honda tåler det meste, både ute på oppdrettsanlegget og i hendene på uerfarne turister, avslutter Dragland.

Relaterte
artikler