Publisert

Lettere vei til MC-lappen

Om du vil ta MC-lappen for mellomtung eller tung MC, er veien nå kortere dersom du allerede har førerkort på lett MC. Vi gir deg oversikten.

Stadig flere nordmenn oppdager gleden og de mange fordelene med å kjøre motorsykkel. Antall tohjulinger på veiene er økende og det er stor pågang til kjøreskolene som tilbyr MC-opplæring.
Les også: Nye MC-avgifter – Honda blir en av avgiftsvinnerne

Det holder med obligatoriske kurs

Dersom målet er førerrett til mellomtung eller tung MC, er det en fordel om du allerede har førerkort for lettmotorsykkel. Fra og med 2017 er det innført en regel som sier at du ikke skal behøve å avlegge prøve for MC mer enn en gang. Det holder med obligatoriske kurs ved trafikkskolene når du ønsker å utvide førerkortet opp en klasse.

Det betyr at du kan ta førerkort for lettmotorsykkel som 16-åring, utvide til mellomklasse som 18-åring og videre utvide til tung MC som 20-åring.

MC-klassene for MC-lappen

De ulike MC-klassene og veien til førerkortet kan kanskje virke noe komplisert for mange. La oss se hvilke MC-klasser vi har i Norge:

Klasse A1 – Lett motorsykkel
Klasse A2 – Mellomtung motorsykkel
Klasse A – Tung motorsykkel

Vespa 125 MC-lappen
ITALIENSK TOHJULING: For å kjøre Vespa Primavera 125 trenger du førerkort i klasse A1. Med denne lappen kan du nå lettere ta førerkort for mellomtung og tung MC.

CB500F MC-lappen
MELLOMTUNG MC: Honda CB650F krever førerkort i klasse A2.

Crosstourer Honda MC-lappen
TUNG MC: Vil du på tur med en Honda VFR1200X Crosstourer, må du ha førerkort i klasse A.

Les også: Slik tar du MC-lappen

Klasse A1

gjelder føring av lett motorsykkel på opptil 125 kubikk. Minstealder for klasse A1 er 16 år. For å få førerrett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve.

Klasse A2

ble innført i 2013 som en ny førerkortklasse. Klassen gjelder føring av mellomtung motorsykkel med høyest effekt 47,6 hestekrefter. For å få førerrett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve. Dersom du allerede har avlagt prøve i klasse A1, trenger du ikke avlegge prøve, men må ha et obligatorisk kurs. Minstealderen for klasse A2 er 18 år.

Klasse A

gjelder føring av tung motorsykkel uten begrensning på effekt. Minstealder er 24 år. For å få førerrett i denne klassen må du ta obligatorisk opplæring og avlegge førerprøve.

Unntak:

Dersom du har tatt klasse A2 som 18-åring, kan minstealder for klasse A være 20 år. Dette forutsetter at du gjennomfører et kurs på 7 timer og opparbeider 2 års erfaring med klasse A2. Her trenger du heller ikke avlegge prøve ettersom du allerede har gjort det.
 
Les mer om førerkortklassene.

Relaterte artikler