Publisert

Bli en tryggere motorsyklist

Slik øker du din egen sikkerhet i trafikken

En samlet trafikksikkerhetsfamilie står sammen for å bekjempe MC-ulykker på norske veier. Her er alt fra forhandlere til medlemsorganisasjoner som MCF, NMCU, NMCF og NAF representert. Målet er å gjøre det enda tryggere å kjøre motorsykkel i Norge.

Kjøreglede og sikkerhet henger sammen. Det er nemlig morsommere, og man får mer ut av turen når man er avslappet og nyter svingene, enn når man frykter dem.

Jan Harry Svendsen, leder for MC i NAF

I fjor sommer kjørte han en Honda Monkey fra NAF-huset i Oslo til Nordkapp, og i fjorårets sesong kjørte han over 16 000 kilometer på motorsykkel.

Her er noen råd for å bli en sikrere og bedre motorsyklist.

Delta på kjørekurs
NAF MC har et helt klart råd til landets motorsyklister – og det er å delta på kjørekurs. NAF MC har lavterskelkurs som arrangeres på vei, og har også en rekke andre typer kurs. Her lærer du å legge opp gode kjørestrategier, og du lærer også å håndtere motorsykkelen. For MC-medlemmer i NAF er Sikker på MC-kursene gratis, mens de koster noen hundrelapper for de som ikke er medlemmer, sier Svendsen.

Men det er ikke bare NAF som arrangerer kjørekurs for motorsyklister i Norge. Hvert år arrangeres det en rekke ulike kurs rundt om i landet. Formålet er å øke sikkerheten for motorsyklister.

 – Deltar du på kurs øker du dine egne ferdigheter og du blir en sikrere motorsyklist. Da står du bedre rustet til å håndtere situasjoner som oppstår når du er ute på veien. En annen fordel er også at kjøregleden øker. En trygg motorsyklist har bedre opplevelser enn en som bekymrer seg for neste sving, forklarer Svendsen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård oppfordrer spesielt godt voksne MC-førere til å friske opp kunnskapene. Det gjør også Rune Almestrand hos forhandleren Mc-Huset Nydal AS:

Det er en del som ikke har kjørt på 10-15 år, og da er det viktig å bli kjent med sykkelen igjen under trygge omgivelser.

Rune Almestrand, Mc-Huset Nydal AS

Mc-Huset Nydal AS arrangerer populære banedager med særskilt fokus på svingkjøring og bremseteknikk og vi har aktiviteter for kjøring på grus. I tillegg anbefaler vi også rustne motorsyklister å ta en kjøretime eller to på trafikkskole.

– I tillegg er det viktig å ha full fokus på selve kjøringen når man kjører. Husk at innstillinger av navigasjonssystem, speil og annet skal gjøres før man legger av gårde. Og, lær deg godt bruken av all elektronikk på din sykkel før kjøring avslutter Almestrand.

Brems før svingen
Selv om mange nå arbeider for økt sikkerhet for motorsyklister, er det til syvende og sist den enkelte motorsyklist som kan gjøre aller mest med tanke på å øke egen sikkerhet.

Hoveddelen av ulykker med motorsykkel skjer i venstresving. NAFs råd er å sette ned farten godt før svingen, enten den går til høyre eller til venstre, slik at man skaffer seg handlingsrom og kan reagere dersom det for eksempel ligger grus eller andre hindringer i veibanen.

Det er ikke så mye som skal til før man øker sin egen sikkerhet på motorsykkel betraktelig, men det er viktig at man har et bevisst forhold til det å kjøre motorsykkel. Trygghet og gode kjørestrategier gir deg mer kjøreglede.

Vær synlig og tilpass farten
Tenk også på at du plasserer deg slik at du har godt handlingsrom og samtidig er synlig for andre trafikanter. I tillegg er det viktig å ikke kjøre for fort. Økt hastighet gir mindre marginer. Kjører du for fort har du kanskje ikke marginer, eller handlingsrom, nok til å kunne avverge en ulykke om du kommer til en veifelle eller om det er hindringer i veibanen.

Mange motorsyklister kjører sammen på tur. Det er både hyggelig og sosialt. Samtidig har man noen å dele opplevelsene med. Men å kjøre i gruppe kan være utfordrende fordi motorsyklistene i gruppen ofte har ulik erfaring og forskjellige motorsykler. Derfor er det viktig at du kjører i ditt eget tempo og at du foretar dine egne sporvalg når du kjører i gruppe. Synes du det går for fort skal du ikke forsøke å henge på, men velge en hastighet som passer deg og ditt erfaringsnivå.

Holdingsskapende film
Pål Anders Ullevålseter er frontfigur i en ny holdningsskapende Facebook- og YouTube-video med fokus på MC-førerrollen. Det er Ullevålseter som sammen med Motorsykkelimportørenes Forening, MCF, står bak ideen til filmen. Her er det fire viktige råd som gis:

MC-råd nr. 1: Ikke tro du er verdensmester. Kjør nøkternt.

MC-råd nr. 2: Ferdig med brems før svingen. Da er du trygg og har god kontroll.

MC-råd nr. 3: Kjør i ditt tempo. Ikke la andre styre ditt tempo.

MC-råd nr. 4: Dra på kurs. Førerkurs finnes over hele landet og anbefales på det sterkeste.

Med nullvisjon som mål
I flere år har det vært en enorm nedgang i antall dødsulykker på motorsykkel, men den fine trenden snudde brått i 2022.

– Vi var litt engstelige for at nettopp dette skulle skje, sier Per-Anton Vinje som er styreformann i MCF. Han ser imidlertid ingen rød tråd som forklarer de mange ulykkene med tragiske utfall i 2022.

Den obligatoriske kjøreopplæringen har vært med på å gjøre MC-førerne langt bedre i de siste årene – og dette er noe som må videreføres.

Per-Anton Vinje, styreformann i MCF.

I tillegg er dagens nye motorsykler utstyrt med moderne sikkerhetsfunksjoner som også gir økt sikkerhet. Det gjelder alt fra bremser og støtdemping til avansert elektronikk, sier Vinje.

Årets dystre statistikk overrepresenterts av godt voksne menn. – Her kan det tenkes at det er lenge siden de fikk føreropplæring. Og da har de ikke fått den oppdaterte og gode kursingen som tilbys i dag. Det blir nå viktig å finne ut av når disse har tatt førerkort, sier Vinje. Han ber ellers myndighetene om å være rause når det gjelder antall baner fremover, og har stor tro på frivillig førerutvikling – spesielt for de som kanskje ikke er blant de første til å søke seg til en bane.

Han understreker at målet er en nullvisjon når det gjelder dødsulykker for motorsyklister, og at man må finne riktig medisin for å nå dette. – En dødsulykke er en for mye, avslutter Vinje.


Relaterte artikler

Honda Roadshow 2024 er snart på veien!

19. april starter Honda MC Roadshow – Norges største motorsykkelturné. Her kan du teste nyhetene for 2024. Hold av datoen når vi kommer til en forhandler nær deg.

Kellox har blitt Miljøfyrtårn-sertifisert

Som importør og distributør av motoriserte fritidsprodukter tar Kellox sitt miljøansvar på alvor. For Kellox er sertifiseringen en annerkjennelse på det strukturerte arbeidet som er lagt ned, og det motiverer til å fortsette arbeidet.