Publisert

Hvilken påhengsmotor skal du velge?

Har du en daycruiser,  bowrider, skjærgårdsjeep, en liten hyttebåt eller jolle? Her er en guide til deg som skal kjøpe ny påhengsmotor.

Påhengsmotorene til Honda og Tohatsu spenner fra 2,5 til 250 hestekrefter. Til de fleste båter har du flere motorvalg, og motorvalget er i enkelte tilfeller helt avgjørende for båtopplevelsen. Velger du feil, enten for liten eller stor motor, kan det få konsekvenser for både komfort og ytelse til sjøs.

Hvor mange er ombord i båten?

Kjører du stort sett alene, er behovet for stor motor mindre enn om du kjører med fullastet båt. Da vil en kraftigere motor gi en mer behagelig kjøreopplevelse, du kommer raskere opp i plan og bruker mindre drivstoff. Ofte vil du kunne forsvare kostnaden til en større motor opp mot drivstofforbruket fordi større motorer jobber mindre og bruker dermed mindre drivstoff.

Snakk med din forhandler om drivstofforbruk og turtall.

Hva skal båten brukes til?

Skal du fra A til B raskest mulig? Driver du med vannsport? Er drømmen å tøffe rundt i ro og mak med få ombord, trenger du ikke den største motoren. Men er det lek og vannsport som er målet, da bør du sørge for at du har nok kraft i motoren. En 25-fots båt som er godkjent for opptil 250 hk trenger en stor påhengsmotor for å gi mest mulig komfort og best mulig kjøreopplevelse. Båten er tung, og motoren må jobbe mye for å få båten opp i plan.

Hvordan du bruker båten og hvor mange dere er ombord er avgjørende for valg av motor. Her er Micore XW53CC med Honda-motor.

Finn en lokal forhandler

Det er også noen praktiske vurderinger som bør gjøres ved valg av båtmotor. Garanti er viktig. Er du opptatt av trygghet, holdbarhet og minst mulig trøbbel, bør du velge motorer med lengst mulig garanti. Du bør i tillegg handle motor hos en lokal forhandler. Det er tungt å frakte en motor over lange strekk og er en klar fordel om du bare kan svippe innom forhandleren ved behov. Da har du også kort vei til den årlige servicen som alle motorer skal ha – uansett merke. Redningsselskapet har en nyttig sjekkliste for alle som ønsker minst mulig trøbbel i båt.

Se alle motorene fra Honda Marine med hele seks års garanti

Elektrisk start eller manuell start på motoren

Elektrisk start, elstart, er den absolutt enkleste måten å starte en påhengsmotor på. Da starter du ved å enten trykke på en tast eller vri på en bryter. Elstart forutsetter at du har batteri i båten. På båtmotorer fra 30 hk og oppover er elstart standard, men du får det også på motorer helt ned til 8 hk. Dersom du er lei av å dra i startsnoren, eller kjøper en motor du skal ha når du blir eldre, er elstart helt ypperlig – også på mindre motorer.

Når bør påhengsmotoren byttes ut?

Det er ingen som ønsker å risikere motorstans ute på sjøen. Sørger du for at motoren får årlig service og godt vedlikehold, kan du ha motoren i mange år. Samtidig vil ikke motorene som produseres i dag holde i 20 år. I dag ser man nesten ikke motorer fra 1990 lenger, mange holder i maksimalt ti år. Større motorer kjører hardere og ryker ofte fortere. Mindre motorer er ofte pent brukt og har gått mye mindre. Samtidig er det mange små motorer som står uten å bli brukt i flere år. Da kan det være vanskelig å få den i gang igjen. Motorer på fritidsbåter brukes ofte bare halve året. Det andre halve året står den ubrukt. Det kan også slite på motoren, så sørg for god og jevnlig service.

Uansett motor – er det noen forhåndsregler du kan ta for at den skal vare lengst mulig: Jevnlig vedlikehold og servicePass på at motoren ikke fryserSnakk med din forhandler om egnet olje til motoren hvis du bruker båten om vinterenTa alle alarmer og varsler på alvor – snakk med din forhandler hvis du lurer på noe

Motorer til daycruiser, bowrider og skjærgårdsjeep

Båtene innenfor dette segmentet er vanligvis godkjente for motorer med 60-250 hk. Ingen båter har hele det spennet, og det er flere faktorer som avgjør hvilken påhengsmotor du bør velge. Hvis du har en båt som er bygget for 60, 80 eller 100 hk er hovedregelen at du sjelden vil bli fornøyd med den minste motoren. Da får du rett og slett ikke utnyttet båtens egenskaper i sjøen på best mulig måte. I mange tilfeller holder det med den mellomste størrelsen, mens mange ønsker å pushe båten opp mot maksgrensen ved å velge den største.

Her er en Terhi Saiman utstyrt med Tothatsu-motor med 4 hk.

Motorer til mindre båter og joller

Her handler det også om å vurdere bruk av båten og antall passasjerer når man velger påhengsmotor. I tillegg er stammelengde viktig, ofte passer det med 15-20 tommer. På mindre motorer kan man velge mellom intern eller ekstern tank – eller en kombinasjon av begge. Skal du frakte motoren til og fra båten, er det ekstra enkelt og praktisk å ha intern tank. Da slipper du tank + tankslange og motor. Ofte kan du koble disse motorene til en ekstern tank i tillegg når du skal på en lengre tur. Til barnas båt holder det ofte med den innebygde tanken.

Hvordan finner du registrert motorstørrelse til din båt?

I alle båter er det et klistremerke/emblem som viser klasse – B, C eller D og hvor stor motor båten er sertifisert for.