Vi vet at du er glad i båten din. Her får du en sjekkliste med gode råd mot båttyveri.
I fjor var det 1 400 tyverier fra båt. Pass derfor godt på båt og motor. Her får du en sjekkliste med gode råd mot båttyveri.
Vi vet at du er glad i båten din. Følger du rådene i denne artikkelen, øker sjansene for at tyver ikke får kloa i motoren, eiendelene dine eller rapper hele båten.
Er ofte organiserte bander
Båttyveri er kjedelig for alle, uansett når i sesongen det måtte skje. Men det er mye du kan gjøre for å forebygge. Tyvene er ofte proffe. Derfor må man være ekstra nøye med tiltakene.
– Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige i en pressemelding.
Handler om store verdier
Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 60 millioner kroner etter melding om 1 400 tyverier av eller fra båt det siste året. Rundt 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 40 000 kroner.
Marinaer langs norskekysten har i mange år vært ”godtebutikker” for organisert kriminalitet.
Gjensidige og forsikringsselskapene merker at sesongen for stjeling av båtmotorer for lengst er godt i gang og forventer at den tar seg videre opp. Marinaer langs norskekysten har i mange år vært ”godtebutikker” for organisert kriminalitet. Gjensidige forventer at det også i år vil være mange båteiere som kommer til tom båtplass.
Ny tyveritrend?
Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer opp mot 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.
Undervannshus som er nedre del av påhengsmotoren stjeles og omsettes.
– De siste månedene har Gjensidige også fått flere meldinger om undervannshus (nedre del av påhengsmotor) som forsvinner. Disse er lett å stjele og omsette, sier Voll, som tror dette kan være en ny tyveritrend blant kriminelle. Disse har ofte en verdi på flere titalls tusen kroner.
SIKRE DEG: Blant annet har Honda Marine-forhandlere over hele landet utstyr som sikrer deg mot tyveri.
Forsvinner til utlandet
Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt. I mange tilfeller er det mobile vinningskriminelle som opererer i flere områder samtidig.
Mange båter er for dårlig sikret, selv om du i dag får kjøpt utstyr som sikrer deg mot tyveri fra kun noen hundrelapper og oppover.
Voll er likevel mest oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er. – Mens de fleste av oss låser døren til bilen, ligger ofte båter med kostbare motorer til flere hundre tusen kroner – nærmest usikret ved brygga, sier han.
– I dag får du kjøpt mye av det utstyret du trenger for å sikre båten for kun noen hundrelapper og oppover, avslutter Voll.
Skadeforebyggende råd:
Kilder: Politiet, Finans Norge, Gjensidige