Publisert

Customizing Honda – 10 tips til hvordan du kommer i gang

front av motorsykkel

Drømmer du om å bygge din egen sykkel? Her er noen gode tips det kan være lurt å ha med seg på veien.

Kenneth Hansen har bygget om en rekke motorsykler, og i en periode var det faktisk levebrødet hans i Oslo. Motorcycles. Han mener at flere av Honda-syklene egner seg godt som utgangspunkt for den stilen man ønsker. For mange er det å bygge sin helt unike sykkel selve drømmen. Hansens råd er å være godt forberedt før man kjøper sin første sykkel og går i gang. Det holder ikke med en ledig flekk i bakgården hvis man skal få et godt resultat.

– Det høres klisjeaktig ut, men verktøy og utstyr er faktisk halve jobben. Derfor er det kostbart å starte på et byggeprosjekt uten å ha verktøy selv eller et nettverk og noen man kan låne utstyr av.

 Her er Hansens råd til de som vurderer å sette i gang med customizing av egen sykkel.  

kenneth hansen
Kenneth Hansen, Oslo. Motorcycles.

1. Skaff deg gode fasiliteter!

Du bør ha en plass innendørs, i en garasje eller et felles verksted. Lei deg en plass i et verksted der flere bygger om motorsykler! Da kan du lære av andre og ikke minst, låne verktøy. Når du står fast, får du hjelp, og alle brenner og jobber for det samme, noe som skaper et godt miljø.
 

2. Bestem deg for hvordan du vil at sykkelen skal bli!

Gjør research, på Instagram, YouTube og nett finnes det mange bilder som kan inspirere. Gjør deg opp en mening om hvilket design du ønsker.
 

3. Lag et budsjett!

Viktig å være realistisk, styling av en motorsykkel kan koste fra 15 – 60 000 avhengig av utgangspunkt og ambisjoner.
 

4. Finn en motorsykkel som det faktisk er mulig å customize slik du ønsker.

Vær realistisk i forhold til utgangspunktet! Det blir for eksempel ikke noe godt resultat hvis du ønsker en nett cafe racer, og utgangspunktet er en kraftig og tung motorsykkel. En gylden regel er at hvis du ikke finner noen bilder på nett av den sykkelen du ønsker å bygge om, så er det fordi den kanskje ikke egner seg.
 

5. Motorsykkelen bør ha en motor som fungerer.

Hvis ikke, kan det bli fryktelig kostbart. Slitasjedeler som hjullagre, bremser, bremseslanger etc. bør alltid skiftes. Det meste kan customizes, men tenk gjennom på forhånd hva du vil/kan gjøre, og hva budsjettet strekker til.  

Customized Honda
Honda-sykkel customized av Oslo. Motorcycles – før og etter.

6. Tenk på sikkerhet!

Husk at du må få sykkelen godkjent etter ombygging, dersom ramme eller motor er endret. For at en ombygd sykkel skal bli godkjent, må blant annet delene være E-merket. Pass på dette hvis du kjøper deler fra land utenfor Europa.
 

7. Vær realistisk i forhold til tid og lag en fremdriftsplan!

Det tar alltid mye lengre tid enn man tror. Man må lete etter riktige deler, som kan ha flere ukers leveringstid, man oppdager feil og gjør feil, man mangler verktøy underveis – summen av alt dette og selve jobben gjør at månedene flyr. Hvis man starter med ombyggingen tidlig på høsten, er et realistisk mål at sykkelen er klar til sesongen etter.
 

8. Gjør research med et kritisk blikk!

Samtidig som diskusjonsfora på nett og sosiale medier er gull i forhold til research, er det viktig å ha et kritisk blikk. Det finnes ofte hundre løsningsforslag på samme problem. Tenk selv, og ha gjerne noen du kan diskutere løsninger med!
 

9. Kjenn din begrensning!

I budsjettet er det viktig å ta høyde for det du eventuelt må kjøpe inn av tjenester. For eksempel kan det være smart å la en salmaker sy nytt sete, da dette er vanskeligere enn du skulle tro. Lakkering er også noe du kan vurdere å sette bort hvis du ikke har kunnskap eller fasilitetene som behøves.
 

10. Vær opptatt av kvalitet!

Vær bevisst på dette når du kjøper deler. Det er ofte billigere å kjøpe litt dyrere deler én gang enn å måte kjøpe billig flere ganger. Lakk kan være et eksempel på dette – dyrere lakk er ofte enklere å bruke og sitter bedre. Husk at lakk er kjemi, så du bør holde deg til ett og samme merke til alle lagene, da forskjellige merker kan reagere på hverandre. Da risikerer du å måtte slipe ned alt igjen.
 

11. Vær nøye på alt du gjør.

Det er totalen av alle de små detaljene som utgjør helheten! Man må for eksempel «gidde» å gjøre det nødvendige slipe- og pirkearbeidet før lakkering for å få et bra resultat.

customize2
I løpet av høsten vil vi lansere en web-tv-serie der Oslo. Motorcycles customizer en Honda CB1100RS. Følg med!